Pages - Menu

Sunday, July 14, 2013

Kacang Soya - Pro Dan Kontra



Anak-anak autisme yang mengikuti diet GFCF (Gluten Free Casein Free), maka perlu mengelakkan dari mengambil produk tenusu yang mengandungi casein. Oleh itu, tercari-carilah si ibubapa produk yang dikatakan sesuai bagi menggantikan susu lembu dalam menampung keperluan kalsium bagi tumbesaran anak-anak mereka. Kebiasaannya ibubapa memilih susu soya sebagai alternatif. Sejauh mana produk soya baik dan sesuai untuk anak-anak kita? Sama-sama kita fikir dan timbangkan.......


ANTARA KEBAIKAN KACANG SOYA :


                   1. Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran darah menyahtoksin
                       bahan buangan dalam sel-sel mempertingkatkan fungsi ginjal,
                       jantung dan hati, awet muda serta mencegah pigmentasi.


Ladang kacang soya

                   2. Mengandungi isoflavin iaitu sebatian kimia yang mampu melegakan
                       simptom menopause, memperlahankan kadar osteoporosis serta
                       mencegah kanser payudara/rahim.

                       Namun bukan perkara yang mudah sebatian ini diekstrak dari
                       kacang soya kerana ia perlu menjalani proses penapaian yang
                       lengkap bagi menghasilkan insoflavin untuk dihadamkan oleh
                       sistem pencernaan manusia. Oleh iu tanpa proses penapaian yang
                       sempurna, insoflavin kurang dihasilkan dan tidak sesuai untuk
                       manusia.


Kacang soya masih dipohonnya

                   3. Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan
                       kolestrol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s dimana
                       tindakannya seperti 'statins' namun tiada kesan sampingan ubatan.

                  4.  Oligosaccaride sejenis gula kompleks dalam kacang soya  dapat
                       memperbaiki masalah sembelit dan menjadi sumber probiotik bagi
                       usus dalam mengawal kesihatan kolon.


Kacang soya yang sedia
untuk dituai
                   5.  Kandungan asid amino perlu, asid lemak Omega-3, asid folik, zat
                        besi dan kalsium yang sesuai bagi wanita sebagai tambahan protin
                        bagi mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan.
             


                    AWAS!!!

               
                    Pengambilan kacang soya sebagai makanan tambahan harus dipilih
                    dikalangan yang terbaik di pasaran iaitu dengan menitikberatkan
                    faktor-faktor berikut :

                   
                   1. Memastikan ia bebas dari toksin dan 'heavy metals', bakteria, kulat,
                       aflatoksin juga racun serangga.

                   2. Produk berasaskan soya amat sensitif dengan kontaminasi, jadi ia
                       mesti diproses di kilang yang diiktiraf HACCP (RvA) dan
                       ISO9001: 2000 (UKAS), bagi memastikan keselamatannya.
                       
                   3. Memastikan ianya juga bebas dari Urinase Enzyme bagi
                       mengelakkan masalah gout.


Kacang soya atau nama saintifiknya
Glycine max

                   4. Memastikan ia bebas dari bahan 'thickener' dan perasa tiruan.

Enak rasanya......


                   5. Memastikan ianya kaya dengan asid amino, asid lemak Omega-3
                       dan zat kalium.
                   
                   6. Memastikan ianya 'wholesome' bukan hanya protin soya isolate
                       sahaja.


                     (Kesimpulannya : Kebaikan produk soya boleh diambil selagi
                     pengeluar mematuhi ciri-ciri keselamatan barangan yang digunakan
                     bagi jangka masa panjang)

                     Pesanan: Pengambilan produk soya buatan sendiri adalah tidak
                     digalakkan kerana ia mudah terdedah kepada kesan negatif kacang
                     soya yang tidak diingini.

                     (Sumber: Majalah Rapi, Edisi 1, Oktober 2005)



ANTARA KEBURUKAN KACANG SOYA :


                   1. Mengandungi asid phytic (bahan anti nutrien) yang tinggi dimana
                       menghalang penyerapan zat dan mineral ke dalam usus. Makanan
                       berkhasiat yang kita makan seharian menjadi suatu pembaziran
                       kerana wujudnya bahan anti nutrien tersebut.

                   2. Mengandungi hemaglutinin yang menyebabkan sel darah
                       bercantum sesama sendiri. Selain itu, soya juga kaya dengan toxin
                       semulajadi iaitu antizat (perencat enzim) yang menghalang tripsin
                       dan enzim lain yang dperlukan tubuh manusia. Toxin ini tidak
                       mudah dimusnahkan walau dimasak. Hasilnya tubuh akan
                       mengalami kekurangan asid amino, kembung perut dan kerosakan
                       pankreas.

                   3. Mengandungi goitrogen yang boleh melemahkan fungsi tiroid serta
                       menggalakkan berlakunya kenser tiroid.

                   4. Mengandungi hormon yang menyerupai estrogen seperti yang ada
                       pada seorang wanita. Selain itu, ia mampu mengubah
                       perkembangan seksual seseorang yang akhirnya mempengaruhi
                       kejantanan lelaki terutamanya jika diambil dalam kuantiti yang
                       berlebihan.


Tepuk dada tanya selera. Kita sebagai pengguna berhak memilih yang terbaik untuk keluarga kita. Bagi mereka yang memiliki anak autisme, pemilihan yang tepat terhadap pemakanan anak istimewa kita dapat membantu perkembangan positif mereka. Lengkapkan ilmu di dada, jangan mudah terpengaruh dengan kata-kata manis pihak pengeluar. Buat perbandingan supaya pemilihan kita nanti selari dengan keperluan pemakanan anak seperti yang disyorkan oleh pakar.


Lakukan pilihan yang tepat kerana segalanya terletak di tangan kita.

                 

No comments:

Post a Comment