Ini dia Bubur Lambuk Ganu Kita |
Bila bulan puasa tiba, maka kita akan teringatkan Bubur Lambuk. Orang di Kuala Lumpur terkenal dengan Bubur Lambuk Kpg Barunya.......namun kami di Kuala Terengganu juga ada Bubur Lambuk Masjid Abidin yang sedap rasanya. Hinggakan anak istimewa saya, Syahmi yang amat cerewet tentang pemilihan makanan pun mengakui kelazatannya.........sedapppp. Cuma sayuran di pilih-pilih, mana yang sesuai habis dimakannya, yang lainnya di tolak ke tepi, untuk ibu katanya.
Saya nak kaborkan juga, Bubur Lambuk Ganu Kita kena ada beraneka sayuran kampung yang dicampurkan sekali menjadikan ianya lebih berkhasiat. Pucuk paku merah, daun kaduk, pucuk asin-asin, daun kesum mesti ada. Kalau tidak ....tak sah namanya Bubur Lambuk Ganu kita.
Paku Merah |
Daun Kaduk |
Daun kesum |
Pucuk Asin-asin ( Orang Ganu panggil Pucuk Cekur Manis) |
Kalau citer panjang-panjang pun tak guna kalau tak disertakan bersama resepinya. Semoga ruangan masakan saya kali ini tidak sia-sia. Kalau yang rajin nak mencuba....silakan. Nak yang free mai datang Masjid Abidin di Kuala Terengganu sepanjang bulan Ramadhan tiap-tiap tahun......
1 cawan beras
1 biji ubi keledek dipotong dadu
8 ekor ikan selayang (400g)
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ikat pucuk paku merah
2 tangkai daun kaduk
2 tangkai daun kesum
2 tangkai pucuk asin-asin (Cekur Manis)
1 batang serai (jika suka)
1 batang serai (jika suka)
1 helai daun kunyit
2 cawan santan pekat
1 sudu besar Budu
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara-caranya: Potong semua sayuran, serta bersih dan toskannya. Kisar bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Rebus ikan sehingga masak dan kemudian sejukkannya. Asingkan isi ikan daripada tulangnya. Hancurkan isi ikan tersebut. Bersihkan beras, masukkan beras dalam periuk bersama-sama air untuk dimasak hingga menjadi bubur. Masukkan ubi keledek dan masak sehingga empuk. Masukkan bawang merah, bawang putih dan lada hitam yang telah dikisar tadi. Masukkan isi ikan, sayuran, santan, garam, gula, budu(jangan dilupa) serta air secukupnya. Kacau sehingga sekata.