اللهم انت لهاولوعظمت فرجها بفضل بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah! Engkau Jua BagiNya. Jikalau Ia Sukar, Lapangkanlah baginya dengan kelebihan بسم الله الرحمن الرحيم

Thursday, June 4, 2015

Rindu Kampung Halaman Ku....Bila berpeluang balik ke kampung sekali sekala....gunakan masa sepenuhnya dengan aktiviti bermakna. Cari teman, cari saudara, cari makanan juga bagi melepaskan rindu dendam. Melihat-lihat Bandar Kuala Kangsar yang indah landskapnya, jam besar masih berdiri utuh.


Mengunjungi Apak yang telah pergi, menjadi perkara wajib. Rindu pada kenangan ketika dia masih ada. Walaupun telah 2 tahun Apak di sana, menjenguk pusaranya menjadi kepuasan bagi ku. Biar pun Apak makin jauh meninggalkan kami, doa tak putus-putus dikirim. Semoga Allah mengampunkan segala dosa-dosanya...aamiin.


Menjenguk mereka yang mendahului...tanda ingatan
pada diri sendiri juga

Pada Mak yang bersendirian di kampung, kunjungan anak cucu memang ditunggu-tunggu. Kegembiraan di hati terpancar dari riak wajahnya. Menghitung masa yang kian tiba, kesunyian melanda apabila teman hidup mendahuluinya. Namun tasbih sentiasa di tangan, redha dengan setiap kententuan-Nya. Kematian tidak dapat dielak, sama ada yang tua mahu pun yang muda. Apakah persediaan yang akan dibawa ke sana nanti sudah mencukupi?


Opah yang semakin meniti usia...80an

Ronda-ronda kawasan, lebih kepada mengikut kehendak anak yang sedang bercuti sekarang. Kali ini Syahmi telah berubah minat. Tidak lagi sibuk untuk berkunjung ke Zoo Taiping. Dimintanya mengunjungi Muzium Taiping, Galeri Arkeologi Lembah Lenggong dan lain-lainnya. Bila dah berada di Tingkatan 1, subjek Sejarah memonopoli mindanya. Hari-hari asyik berkongsi cerita tentang sejarah.


Tapak Warisan Dunia UNESCO

Rangka asal 'Manusia Perak'....Galeri Arkeologi Lembah Lenggong
Rangka asal  manusia zaman neolitik....Galeri Arkeologi Lembah Lenggong

Keretapi lama yang dipamerkan di Muzium Perak, Taiping

Orang asli tidak berpakaian selengkap kita sekarang....Muzium Perak, Taiping

Adat persandingan Melayu lama...Muzium Perak, Taiping

Makan-makan juga penting, makan untuk hidup. Makanan kesukaan ramai di Taiping tentunya Yong Tau Foo. Fresh dengan sayur kang kung yang biasa kita lihat di tali-tali air, sotong spring, fish ball, fish kek dan bermacam-macam lagi digaul bersama kuahnya yang lazat. Masyarakat berbilang kaum, jadi orang kita kena expert juga menghasilkan makanan bangsa lain. Sebagaimana orang Cina makan nasi berulamkan petai colek belacan...hihihi


Sotong Spring dan Kang Kung bergayutan....meleleh air liur teman weh

Yong Tau Foo Taiping....cun rasanya 

Kuala Kangsar pula terkenal dengan Laksa Kualenya. Banyak tempat menyediakan menu laksa sebenarnya. Tapi rasanya agak berbeza sedikit antara satu sama lain, lain orang lain pula citarasanya. Laksa Pak Ngah, Laksa Pokok Limau, Laksa Lubok Merbau dan pelbagai lagi pilihan. Kebiasaannya Laksa Kuale dipadukan dengan cendol atau ABC, baru ngam kombinasinya.


Balik Kuale....jangan lupa singgah sebentar untuk mendapatkan
Laksa Kuale.....

Laksa Kuale berbeza dengan Laksa Penang....

Beberapa hari di kampung memang menyeronokkan. Menyaksikan tempat bermain dengan kawan-kawan zaman kanak-kanak ku dahulu. Rumah-rumah kampung yang tinggal, kebanyakkannya udah usang kerana tiada berpenghuni. Masing-masing ke kota mencari rezeki, sementara ibubapa telah pergi menghadap Ilahi.

Di belakang, rumah kawan sepermainan ku ketika di sekolah rendah,
berkumpul kami petang-petang di sana bermain masak-masak dll


Putaran masa tidak dapat kita hindarkan. Hargailah segala yang kita ada, supaya tiada sesalan di kemudian hari. Mak akan ku tinggalkan di kampung di bawah jagaan kekanda ku yang lain. Duduk merantau jauh dari keluarga di kampung memang menguji.


Semoga Allah memberi kelapangan buat kami sekeluarga menjenguk mak di kampung. InshaAllah lain kali kita jumpa lagi mak.....

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...