Kalau sebelah petang dengan musim hujan gini.....alangkah baiknya Sotong/Ikan Celup Tepung menjadi santapan seisi keluarga. Krup krup krup.... kerangupannya ditambah pula dengan kemanisan sotong/ikan segar terbaik dari laut.
Pilih yang mana satu menjadi bahan utama...... |
Mudah saja penyediaannya, cuma bagi yang belum mencuba resepi ini saya kongsikan resepi yang saya perolehi dari mereka yang pakar (Orang Ganu Kita) dalam penyediaan menu ini.
Bahan-bahannya (untuk 4 orang)
4 ekor sotong/ikan kembung segar (besar)
4 camca besar tepung beras
1 camca teh serbuk kunyit
Sedikit kapur
Garam secukup rasa
Air bancuhan
1 biji telur ayam
Minyak untuk menggoreng (deep fry)
Cara-cara Penyediaannya:
Sotong/Ikan dibersih lalu ditoskan. (Jika Sotong, ia perlu dipotong 3 bahagian). Petua supaya dapat mengelakkan sotong meletup-letup apabila digoreng, hendaklah direbus sebentar sotong berkenaan kemudian ditoskan. Masukkan kapur yang dicairkan, serbuk kunyit, telur,garam secukup rasa serta tepung beras lalu dikacau sehingga sebati dengan menggunakan air yang secukupnya. Pastikan hasilnya tidak menjadi terlalu cair atau pekat. Celupkan sotong/ikan tadi ke dalam bancuhan yang menjadi seperti pes tadi. Panaskan kuali dengan minyak yang banyak serta api yang sederhana. Mulakan menggoreng sotong/ikan tadi hingga kuning keemasan. Apabila selesai, boleh dihidangkan dengan sos cili.
Beginilah hasilnya......rangup, manis hingga tak terkata |
0 comments:
Post a Comment