اللهم انت لهاولوعظمت فرجها بفضل بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah! Engkau Jua BagiNya. Jikalau Ia Sukar, Lapangkanlah baginya dengan kelebihan بسم الله الرحمن الرحيم

Friday, March 30, 2012

Mengapa reaksinya begini?

     

Kalau tengok di YouTube, mahupun ditanya pada sahabat-sahabat yang memiliki anak autisme, pasti kebanyakannya bersetuju bahawa perlakuan luar kawalan seperti memekup (tutup) kedua belah telinga adalah antara perlakuan biasa anak-anak syurga kami bila berhadapan dengan situasi tertentu. Antaranya ialah apabila mendengar bunyi yang kuat (melampau) dan ada juga ketika melihat objek yang besar saiznya dari biasa. Ini dikategorikan sebagai sensory disorder termasuklah sensitif terhadap bunyi, bau dan juga rasa.

Anak Melayu ke, anak Mat Saleh ke..... reaksinya  serupa!

Situasi ini kebiasaannya berlaku apabila Syahmi berhadapan dengan BUNYI-BUNYI yang MELAMPAU mahupun melihat OBJEK-OBJEK bersaiz EXTRA ORDINARY tahapnya. Antara keadaan yang menyumbangkan kepada aksi pelik tapi kelakar ialah :


Bunyi - Bunga api yang berdentum - dentam

Bunyi - Semburan ubat pencegahan pembiakan nyamuk
oleh Unit Kawalan Vektor

Bunyi - Mesin Pengisar yang sedang beroperasi

Bunyi - Kilat dan Petir
Bunyi - Mesin Drilling

Bunyi - Gendang dari Tarian Singa 

Extra ordinary size  - Sebarang maskot


Extra ordinary size - Lampu chandelier 

Extra ordinary size - Belon Udara

Inilah antara adegan-adegan yang tidak mahu dilihat/didengar oleh Syahmi ketika usianya 3 ke 4 tahun. Biasanya Syahmi akan lari lintang pukang dengan jantung yang berdegup kencang dari biasa bagi mencari spot-spot strategic untuk menyembunyikan dirinya, sama ada di bawah katil, di belakang pintu mahupun menyorok berperisaikan ibu atau ayahnya.


Cuma perlakuan ini akan berkurangan seiring dengan peningkatan usianya. Dengan memperbanyakkan pendedahan terhadap situasi-situasi tersebut, cubalah memahami keadaan anak-anak ini serta membantu mereka mengatasinya supaya tidak ditertawakan kawan-kawan semasa bersekolah nanti. Ahli keluarga yang lain juga harus memberi kerjasama supaya tidak menakut-nakutkan golongan ini.


Ingatlah semua terutama mereka yang berada di sekeliling anak-anak ini, perlakuan ini bukan direka-reka, tapi itulah hakikatnya yang berlaku selagi masalah sensori mereka tidak ditangani....

                   

6 comments:

Mommy Gaban said...

Betul tu Yeop..saya pun ada gambar Eusoff tutup telinga mcm ni..

smsaroni said...

anak2 kita serupa jer sebenornya...

Anonymous said...

Saya setuju, anak saya pun akan menutup telinganya apabila melihat lembu

Hayati Jafar said...

Very informative yet easy to understand. Well Done!

smsaroni said...

Kalau tgk di YouTube mmg anak Mat Saleh pun sama jer reaksinya dgn situasi tertentu...pelik tapi benar...

syida said...

en.samsul, abil dulu x tahan dengar bunyi drill, mesin rumput and motor. cepat2 tutup telinga tapi x tantrum lah...tapi sekrang da ok alhamdulillah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...