اللهم انت لهاولوعظمت فرجها بفضل بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah! Engkau Jua BagiNya. Jikalau Ia Sukar, Lapangkanlah baginya dengan kelebihan بسم الله الرحمن الرحيم

Sunday, February 7, 2016

Jangan Kasi Muka Pada Aedes....


Nyamuk, walaupun kecil tapi kesannya boleh menjadi kes serius apabila menggigit manusia. Ada yang gatal-gatal dibuatnya, ada pulak yang dalam diam menggigit, tahu-tahu demam panas kemudiannya, hilang selera makan hingga  ada yang meragut maut. Sekarang kami di Terengganu berjaga-jaga dengan wabak denggi. Beberapa kes kematian dilaporkan (7 kes kematian setakat ini) akibat dari demam denggi dalam tahun 2016 ini sahaja. Maksudnya, pembawa wabak ini perlu diperangi secara besar-besaran, iaitu nyamuk aedes.

2 jenis nyamuk Aedes yang menjadi pembawa virus denggi dimana wabak ini masih tiada lagi penawarnya hingga kini. Ciri-ciri tertentu dapat membezakan antara Aedes Aegypti dan Aedes Albopictus iaitu di bahagian kepalanya :

Perbezaan ketara di bahagian kepala kedua-dua jenis nyamuk ini

1. AEDES AEGYPTI (nyamuk rumah) - berwarna coklat gelap ke hitam, tanda putih-perak berbentuk kecapi di kepala, berbelang-belang seluruh badan , berterbangan di sekitar rumah dan tinggal di tempat-tempat gelap di dalam rumah. Bertelur dan membiak dalam bekas-bekas buatan di dalam dan di luar rumah.


Nyamuk Aedes Aegypti

2. AEDES ALBOPICTUS (nyamuk kebun) - terdapat garisan putih-perak di sepanjang pertengahan kepala dan badan. Terdapat di kawasan perumahan, kebun dan di hutan. Membiak di bekas alamiah seperti lubang di pokok, tunggul pokok, buluh, ketiak daun seperti daun pandan, nenas dan sebagainya.


Nyamuk Aedes Albopictus

Nyamuk aedes membiak di dalam takungan air jernih samada di dalam mahupun di luar rumah. Tidak boleh membiak di dalam air yang kotor. Piring alas pasu bunga, tadahan air seperti kolah dan baldi merupakan lokasi yang perlu diambil perhatian supaya aedes tidak membiak di sana.

Jom pakat-pakat jaga kebersihan sekitar rumah masing-masing. 

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...