اللهم انت لهاولوعظمت فرجها بفضل بسم الله الرحمن الرحيم
Ya Allah! Engkau Jua BagiNya. Jikalau Ia Sukar, Lapangkanlah baginya dengan kelebihan بسم الله الرحمن الرحيم

Thursday, March 22, 2012

Bukan senang nak berjaya!Bila  memperolehi kejayaan......semua orang tumpang rasa gembira. Apa tah lagi bagi yang empunya diri dan keluarga terdekatnya. Senyum di bibir hingga ke telinga, senyum juga dalam hati....cuma orang lain tak tahu.......Keputusan SPM keluar kelmarin dengan catatan kejayaan anak-anak  kita sementara ada juga yang bercucuran airmata menerima keputusan yang kurang memuaskan.        


Semua mahu yang ini!

Tapi di sebalik kejayaan itu, siapa tahu perjuangan si empunya diri serta orang-orang di sekelilingnya? Kesukaran,  kepayahan dan kedukaan bersilih ganti. Kita kena sedia maklum rezeki tidak akan datang dengan bergolek.....ada certain kes saja yang mendapat kejayaan terpijak,  itu pun jarang-jarang berlaku. Kira bonuslah dari Allah bagi yang memperolehi sesuatu kejayaan cemerlang secara mudah mahupun bertujuan untuk menguji ketaatan hamba-hambaNya di dunia ini.


Alhamdulillah.....sebab di kalangan anak-anak istimewa kita juga ada yang memperolehi kejayaan cemerlang dalam peperiksaan SPM 2011. Beberapa rakan di Autisme Malaysia memberikan khabar gembira tentang pencapaian anak masing-masing dalam peperiksaan tersebut. Iddin dengan straight 'A' nya sementara Saifullah dengan 2 A dalam subject Mathematics dan Science. Adooiii! malunya saya jika dibandingkan dengan result yang saya perolehi di era 80 an dulu......


Ke mana selepas ni?

Seluruh  warga Autisme Malaysia bergembira sakan dengan suntikan kejayaan ini terhadap anak-anak syurga masing-masing yang biasanya tidak diletakkan sebarang harapan dalam pembelajaran. Malahan awal-awal lagi mereka telah dilabelkan dalam Masalah Pembelajaran. Yakinilah bahawa anak-anak kita juga boleh! Tak salah rasanya kita bergembira dan berbangga dengan kejayaan ke dua anak syurga kita SAIFUDDIN (Iddin) dan SAIFULLAH......


Tahniah jua pada ibubapa dan keluarga masing-masing! Nampaknya 2 'S' telah berjaya menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam pelajaran .....adakah seorang lagi 'S' akan mengikut jejak ke dua abang-abang ini? Siapakah  'S' yang seterusnya.....mungkinkah Syahmi? ....jeng jeng jeng...Peringatan buat semua!

                     

4 comments:

syida said...

" You can achieve what you want. Don't let anyone tell you otherwise."

en.samsul, Saya suka kata-kata ni. Entri yg bagus. *thumbs up :)

smsaroni said...

Hasil luahan hati yg gembira dgn kejayaan anak2 sahabat kita di AM....terima kasih syida

Hayati Jafar said...

Thank You.
Insyaallah, Syahmi's turn will come. He is very bright + he is blessed with a very supportive family.
Alhamdulillah, he already has many amazing achievements.
Doakan Syahmi berjaya di dunia dan akhirat

smsaroni said...

InsyaAllah..doa Pn Hayati amat bermakna buat Syahmi...tk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...